vrijdag, september 29, 2006

griep uit eigen zak

Dat het griepvaccin relevant blijft voor een pak bevolkingsgroepen is duidelijk. In tegenstelling tot de voorbije winter wordt het griepvaccin (influenzavaccin) echter niet langer voor de hele bevolking door het Riziv terugbetaald (gedeeltelijke terugbetaling van 40%) maar enkel voorrisicogroepen.

woensdag, september 27, 2006

gratis gezond: lach

Lachen is gezond.
En ook goed voor het moreel.
Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis, dus kan iedereen ervan profiteren. Doe het dan ook!
Mij helpt alvast trigger happy ofte tragger hippy..



Hilarisch en gezond: Belg.be somt een aantal redenen op waarom lachen dan wel zo gezond is. Geniet!
  1. Lachen is één van de meest doeltreffende antistressremedies. Het bevordert de bloedsomloop . Het is één van de beste spierontspannende middelen
  2. Lachen vermindert depressie, bezorgdheid en slapeloosheid
  3. Lachen versterkt het immuun systeem. Volgens Dr. Lee S. Yuck van Loma Linda University (Californië, V.S.), draagt het lachen erbij toe om de niveau’s antilichaamstoffen in het bloed te verhogen
  4. Lachen is een gezonde fysieke oefening: een 20-minuten lachsessie brengt even veel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie.
  5. Lachen vermindert hoge bloeddruk en het risico op een hartkwaal: medisch onderzoek heeft een duidelijke vermindering van de bloeddruk na 10 minuten van een lachsessie getoond. Het lachen bevordert hart- en bloedomloop waardoor de risico’s op klontervorming verminderen.
  6. Lachen vermindert pijn: Tijdens het lachen worden in de hersenen stoffen zoals endorfines geproduceerd; dit zijn hormonen met pijnstillende eigenschappen die het teveel aan stresshormonen zoals adrenaline en cortisol
    verminderen.
  7. Lachen verhoogt het zelfvertrouwen en de positieve stemming: de lachsessies staan mensen met gebrek aan vertrouwen toe om hun schuchterheid te
    overwinnen en zich beter te voelen. Wie in groep lacht, overwint zijn remmingen en na verloop van tijd word je een gezelliger en open persoon en krijg je meer zelfvertrouwen.
  8. Interpersoonlijke verhoudingen: “lachen is de meest directe weg tussen twee mensen' zei Charlie Chaplin.

dinsdag, september 26, 2006

stoppen met roken

Een gezondheidsboodschap IN een sigaret. Innovatief!
Via.
Vergeet vooral niet dat de wijze waarop je stopt met roken door jou gekozen wordt. Zolang je maar stopt..

maandag, september 25, 2006

rusthuis kost veel

Dat een verblijf in een rusthuis duur is, krijgt nog maar eens bevestiging. De standaard laat weten dat een opname in een rusthuis makkelijk een pak meer dan 1.000 euro per maand kost. Prijzig dus.. Tegelijk krijg je de raad om vanaf je twintigste maandelijks 110 euro langs de kant te zetten om op je oude dag geen financiële besognes te moeten hebben over de betaling van je rusthuisfactuur.
Tijd om een nieuwe verzekering uit de grond te stampen? Naast de hospitalisatieverzekering voorzien in een rusthuisverzekering? De zorgverzekering onderneemt een poging maar laat ons eerlijk zijn, met de forfaitaire tussenkomst van 125 euro, gelinkt aan residentiële zorg, per maand voorzien we weinig financiële ruimte.
Heb ik nu net een gat in de markt gevonden (google.be vindt alvast nog geen invulling van de zoekopdracht rusthuisverzekering ;-))?
Hoe sta jij als jongere of als senior tegenover het rusthuis? Heb jij er nu al financiële kopzorgen rond? Of denk ook jij als baksteenbewuste Belg dat de verkoop van je huis je oude dag wel zal kunnen financieren?
Veel vragen, inderdaad maar ik heb zelf nog niet veel antwoorden..
Tip: contacteer de rusthuisinfofoon. Zij kunnen je vragen van antwoord voorzien én zorgen voor het beste advies.

woensdag, september 20, 2006

tieners en thinspiration

Aansluitend op een vorige post rond anorexia en thinspiration vind ik het een goed signaal dat minister Vervotte oordeelt dat er op het gebied van eetgewoonten te veel negatieve impulsen zijn die jonge tieners beïnvloeden. De dood van een Zuid-Amerikaans topmodel, Luisel Ramos, wegens ondervoeding is voor Vervotte de druppel die de emmer doet overlopen. Volgens de morgen wil ze deze trend stoppen.

Mijn blog genereert zeer veel trafiek op de zoekterm thinspiration. Het is duidelijk dat er massaal gezocht wordt naar info én zelfs promotie gemaakt wordt rond eetstoornissen als anorexie en boulemie.
Hou het gezond en trek je op aan voorbeelden die wel de goeie weg zijn ingeslaan!

dinsdag, september 19, 2006

artsen stoppen er mee om 18 uur

De Standaard laat weten dat "een meerderheid van huisartsen en specialisten aangeeft dat ze de deur om 18 uur willen sluiten. Een deel vindt 19 uur nog aanvaardbaar. Een kleine 50% van de artsen vinden een hoger honorarium (ereloon) na 18 uur hét middel om dat doel te bereiken."
Op vandaag bestaat reeds nomenclatuur die de arts hoger honoreert na 21 uur en in het weekend of op feestdagen. Ik denk dat iedereen volgt dat een artsbezoek meer kost in het weekend, 's nachts of op een feestdag.
Ikzelf volg alvast niet dat een arts de uren van de supermarkt kan volgen. Het is logisch ook buiten de kantooruren een beroep te kunnen doen op een zorgverstrekker zonder als patiënt financieel gepenaliseerd te worden, niet?

maandag, september 18, 2006

toekomst electronische identiteitskaart

De Belgische overheid daagt jou en mij uit om mee de toekomst van de toepassingsmogelijkheden vanuit de electronische identiteitskaart uit te tekenen. Voel jij je geroepen? Laat het zeker weten. Mogelijkheden zijn er: ludiek of serieus... aan ons om te bepalen wat het kan zijn.
Laat je hersenspinsels ook hier achter! Het is een discussie waard..

woensdag, september 13, 2006

gentse huisartsen krijgen wachtposten.

De Gentenaar laat weten dat al wie ziek wordt in het weekeinde, vanaf januari 2007 in Gent terecht zal kunnen in een huisartsenwachtpost.
Doelstelling: op die manier de spoeddiensten van de ziekenhuizen ontlasten en het aantal huisbezoeken inperken. Sinds 2000 kunnen Gentenaars die in het weekeinde of op feestdagen een dokter nodig hebben, terecht op een centraal telefoonnummer. Een receptioniste wijst er de patiënten de weg naar de dokter van wacht. De wachtdiensten zijn tot nu toe regionaal georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een dokter van wacht voor Gentbrugge-Ledeberg en een andere voor Mariakerke-Wondelgem. De patiënt kan bij die dokter langsgaan of kan hem vragen om op huisbezoek te komen.
Vanaf het eerste weekeinde van januari 2007 wordt het systeem helemaal omgegooid. Dan zal elke Gentenaar terechtkomen bij een van de twee vaste huisartsenwachtposten. De Huisartsenvereniging staat zelf in voor een post aan de Martelaarslaan.
In het kostenbesparend effect van dit item daar geloof ik in. Het zal alvast meer effect hebben dan de spoedforfait die de federale overheid - even - invoerde..
Iemand een idee of dit initiatief van huisartsenwachtposten ook in andere steden zal opgestart worden?

maandag, september 11, 2006

buitenlanders en de vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering bestaat in 2006 vijf jaar en werd in 2001 ontwikkeld om tegemoet te komen aan de niet-medische kosten van zwaar zorgbehoevende personen. Zowel zwaar zorgbehoevende personen die nog steeds thuis wonen als personen die in een residentiële voorziening verblijven, kunnen een tussenkomst van de zorgverzekering aanvragen.

De zorgverzekering baseert zich op het solidariteitsprincipe. Dit is de reden waarom de zorgverzekering verplicht is voor iedereen die in Vlaanderen woont en ouder is dan 25 jaar. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen zich vrijwillig aansluiten.

Daarnaast wees de Europese Commissie er de Vlaamse overheid op dat wie in het buitenland woont maar in Vlaanderen of Brussel werkt (m.a.w. in België sociaal verzekerd is), onder gelijkaardige regelingen valt.

Praktische gevolgen!

  • U woont niet in België, maar bent wel in België sociaal verzekerd omdat u in Vlaanderen of voor een in Vlaanderen gevestigde werkgever werkt.
    · U bent verplicht om retroactief, in dit geval met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005 bij een zorgkas aan te sluiten.
    · Deze aansluiting moet voor eind 2006 gebeuren.
  • U woont niet in België, maar bent wel in België sociaal verzekerd omdat u in Brussel of voor een in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevestigde werkgever werkt.
    · U kan, indien u dit wenst, bij een zorgkas aansluiten.
    · Ook hier geldt het principe van de retroactieve aansluiting vanaf 1 januari 2005 en dit voor eind 2006.

Beslist u later toch om bij een zorgkas aan te sluiten, hou er dan rekening mee dat er in dat geval een wachttijd van 10 jaar geldt voor de aanvraag tot tussenkomst.

eerst prikken, dan vrijen! vaccin baarmoederhalskanker

Tegen het einde van 2006 zullen twee farmaceutische ondernemingen (GSK en MSD), een specifiek vaccin op de markt brengen (resp. Cervarix™ en Gardasil™), dat quasi voor 100% beschermt tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker. De kostprijs is nog niet gekend maar zal waarschijnlijk een paar tientallen tot honderd euro per vaccin zijn. Over de terugbetalingsvoorwaarden is momenteel nog niets geweten.
Ook Nederland (via oa de Telegraaf) laat weten dat het vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt gebracht wordt.
Ik ben alvast benieuwd wat de impact zal zijn.

donderdag, september 07, 2006

zelf nierfunctie testen - gratis niercheck

De Nierstichting (NL) is een campagne gestart zodat mensen gratis zelf thuis hun nierfunctie kunnen testen. Via de website van de Nierstichting kunnen mensen de gratis niercheck aanvragen.
Een op de tweehonderd volwassen Nederlanders heeft beginnende nierschade, zonder dat hij of zij dat zelf weet. Met tijdige opsporing en behandeling kan ernstige
schade, dialyse of zelfs niertransplantatie voorkomen worden.
De thuistest bestaat uit een pakketje met drie gele strips die in de urine gedoopt moeten worden en die groen uitslaan als iemand te veel van het eiwit albumine in zijn urine heeft. Is het resultaat twee van de drie keer positief (groen), dan wordt
geadviseerd om naar de huisarts te gaan. Verslechtering is goed tegen te gaan met bloeddrukcontrole en behandeling met bloeddrukmedicijnen. Nierbeschadiging kan het gevolg zijn van diabetes type II, een hoge bloeddruk, maar ook een op zichzelf staande nieraandoening. Uit onderzoek blijkt dat 60.000 Nederlanders beginnende nierschade hebben zonder dat te weten. De Nierstichting hoopt met 250.000 gratis tests enkele honderden tot duizend van deze mensen op te sporen. Zij heeft daar 1,2 miljoen euro voor uitgetrokken.Volgens de Nierstichting zullen mensen niet snel voor niets na de test naar de huisarts gaan. Alleen de positieve testuitslagen moeten door de huisarts worden gecontroleerd en dat kan eenvoudig en relatief goedkoop.
Bron

woensdag, september 06, 2006

nederlandse grensarbeider: kies je verzekeraar!

Midden februari werd al gesignaleerd dat een pak Nederlanders nog geen beslissing namen rond hun zorgverzekering. Nu zes maand later hoor ik geruchten dat er nog 20.000 (!) personen zijn die zich in België (nederlandse grensarbeiders) moeten inschrijven om correct (of voordeliger)verzekerd te zijn.
Beste Nederlander, het is nog niet te laat! Blijf zeker niet met je vragen zitten: je bent welkom.

dinsdag, september 05, 2006

dokter dat onderzoek, is dat wel gezond

Nieuw en goed relevant initiatief gevonden: een nieuwe website die een antwoord voorziet op een pak vragen die gelinkt aan "ik moet op medisch onderzoek, help en nu!".
Naar het ziekenhuis gaan voor een onderzoek is niet leuk. Vaak vertelt de huisarts u wel het één en ander, maar vaak gaat de meeste informatie aan u voorbij. Mag je wel of niet eten. Mag je je ondergoed aanhouden of niet? Wat zijn die rare geluiden? Doet het pijn? Deze website wil een duidelijk antwoord op deze vragen geven. Hier wordt kort uitgelegd wat zo’n onderzoek inhoudt, waarom bepaalde handelingen nodig zijn, wat ermee gedaan wordt en wat als het onderzoek gedaan is.

maandag, september 04, 2006

rotarix - eerste vaccin tegen rotavirus

Sedert vrijdag 1 September 2006 wordt er terugbetaling voorzien van RotarixTM (GlaxoSmithKline), het allereerste vaccin tegen het rotavirus in België.
Kinderen vanaf de leeftijd van 6 weken kunnen binnenkort met een terugbetaald vaccin beschermd worden tegen het besmettelijke rotavirus waardoor in België naar schatting jaarlijks meer dan 3000 baby’s in het ziekenhuis belanden (zie www.iph.fgov.be).
Rotavirus is de belangrijkste oorzaak van ernstige acutegastro-enteritis en veroorzaakt een groot ongemak bij kinderen, met diarree en braken gedurende verscheidene dagen, wat tot ernstige dehydratatie kan leiden en zonder behandeling zelfs dodelijk kan zijn. De hoge besmettingsgraad van het rotavirus en de alomtegenwoordigheid ervan maken het moeilijk om verspreiding van deziekte tegen te gaan. Daarom werd vaccineren erkend als de enig geschikte controlemaatregel met doeltreffende impact op het voorkomen van ernstige rotavirus gastro-enteritis (RVGE) en wordt beschouwd als de optimale strategie voor preventie van de ziekte. Het vaccin is een oraal vaccin in 2 dosissen dat kan toegediendworden vanaf de leeftijd van 6 weken, met een minimum interval van 4weken tussen de 2 dosissen, om aldus vroegtijdig bescherming tebieden tegen de RVGE die voornamelijk optreedt tussen de leeftijd van 6 tot 24 maanden. Het vaccin is sterk immunogeen en kan samen met de andere klassieke pediatrische vaccins worden toegediend.
Bron: Belga