woensdag, maart 29, 2006

zieke vogels

Soms is het makkelijk om hét gezondheidsnieuws van de laatste weken samen te vatten in 2 éénvoudige woorden: zieke vogels..

dinsdag, maart 28, 2006

lente in beweging

Nu het betere weer is aangebroken krijgen we vaker (en makkelijker) het idee om opnieuw een sportactiviteit te beoefenen. Sporten is gezond en zorgt vaak voor extra sociale contacten. In België is er met de start van de lente een degelijk beweeginitiatief ontstaan: de beweegmobiel. Doelstelling is dé mens bewust te maken van zijn eigen (gebrek aan) fitheid en hem/haar op weg te helpen naar meer beweging. Ook in Nederland vinden we goeie initiatieven: wie denkt dat sporten alleen iets is voor gezonde mensen heeft het mis. Ook met een beperking zijn er tal van mogelijkheden op sportgebied. Ik ontdekte vandaag dat bij VGZ de sportkiezer helpt bij het kiezen van de juiste sport bij een bepaalde beperking. Vooruitstrevende initiatieven!

vrijdag, maart 24, 2006

veranderingen identificeren

Pak wijsheid teruggevonden in één zin: Change is happening all the time….Our role is to identify useful change and amplify it.
Het is de kunst om veranderingen (die inderdaad vaak al begonnen zijn) op te merken voor ze een impact hebben op de markt (en je concurrentie). Mooi voorbeeld hier in België is de electronische identiteitskaart: de veranderingsmogelijkheden ontstaan maar de kunst is uit te maken wat het binnen je bedrijf én dienstverlening als meerwaarde kan hebben. Voor je klant maar ook voor je bedrijf!
De veranderingen én de mogelijkheden, toepassingen, wensen,... stroomlijnen binnen de klant zijn verwachtingen en je eigen bedrijfsdoelstellingen.
Dat is de kunst én de uitdaging; ook in de gezondheidssector die de komende jaren tal van wijzigingen tegemoet gaat!

dinsdag, maart 21, 2006

WAC-kaart voldoende op reis

Dit weekend de vraag gehad van een juf die op schoolreis vertrekt: Wat als één van onze kinderen ziek wordt in het buitenland? Wat als we een dokter moeten consulteren in het buitenland? Moeten al onze leerlingen een bewijs van verzekerbaarheid van hun ziekenfonds meehebben als we op meerdaagse buitenlandse schoolreis gaan?
Neen, stop de papierwinkel!
Als je naar het buitenland gaat is je WAC-kaartje (world assistance card) het antwoord: je vindt er alle noodzakelijke telefoonnummers op. Kom je, op gezondheidsvlak, iets tegen in het buitenland: bel Eurocross, zij zorgen voor alle zaken die op dat moment nodig zijn of gevraagd worden (opsturen van typedocumenten, voorzien van repatriëring,...).
Geniet dus van een papierloze voorbereiding van je eigen reis of de reis van je kind(eren)!

maandag, maart 20, 2006

werking Ethias Zorgkas stopgezet

Duizenden Vlamingen kregen deze morgen een brief in de bus die meldt dat "Ethias Zorgkas" zijn werking stopzet!
Daar sta je dan als klant... : zelf op zoek naar een nieuwe zorgkas die de verplichte zorgverzekering voor jou wel wil/kan blijven beheren! Succes alvast?

In het kader van de Vlaamse zorgverzekering bent u aangesloten bij de vzw Ethias
Zorgkas en we hebben dit vertrouwen steeds bijzonder gewaardeerd.

Tot onze spijt moeten we u echter meedelen dat de vzw Ethias Zorgkas beslist heeft geen verlenging van haar erkenning bij de Vlaamse overheid aan te vragen. Deze erkenning loopt af in 2006. Wij betreuren deze beslissing ...

...

Concreet betekent dit dat u nu moet aansluiten bij één van de andere erkende zorgkassen. U heeft de keuze uit de zorgkas van uw ziekenfonds ...

...

Jacques Baerten
Voorzitter vzw Ethias Zorgkas

zondag, maart 19, 2006

snurkende zwangere vrouwen

Het is een feit: zwangere vrouwen snurken dubbel zo vaak dan vrouwen die niet zwanger zijn.

Hoe valt dat te verklaren?

Schotse onderzoekers voerden een studie uit bij een honderdtal vrouwen die meer
dan zes maanden zwanger waren. In de controlegroep met vrouwen van dezelfde
leeftijd snurkte niet meer dan 17% van de vrouwen, bij de zwangere vrouwen snurkte meer dan 41%. Voor het derde trimester van de zwangerschap snurkt 12% van de vrouwen, na het derde trimester 41%. Ook slaapapnee (voorbijgaande
staking van de ademhaling) komt vaker voor bij zwangere vrouwen dan bij andere
vrouwen: 14% tegen 3% bij de controlegroep.
Een omkeerbaar fenomeen

Het werd duidelijk aangetoond: zwangere vrouwen snurken meer dan niet-zwangere vrouwen. Het verschijnsel is van voorbijgaande aard. Drie maanden na de bevalling valt de snurkfrequentie terug tot 18%, een percentage dat vergelijkbaar is met dat van de controlegroep.
Wat zijn de oorzaken van snurken tijdens de zwangerschap?

Bij zwangere vrouwen zou het snurken te wijten zijn aan een inkrimping van de
bovenste luchtwegen die het gevolg zou zijn van de gewichtstoename en het uitzetten van het abdomen tijdens de zwangerschap. Zo kan het vet bijvoorbeeld
infiltreren in de pharynx of zich neerzetten in de zachte weefsels van de hals en zo de ademhalingswegen doen inkrimpen. Vrouwen die snurken tijdens de zwangerschap blijken vaak overigens een hogere bodymass index te hebben voor de zwangerschap.

Gevolgen voor de bloeddruk

Hoe minder plaats de ademhaling krijgt, hoe hoger de bloeddruk is. Zwangere vrouwen die snurken hebben dan ook een groter risico op preëclampsie (arteriële
hypertensie tijdens de zwangerschap). Die vrouwen moeten extra goed gecontroleerd worden en indien nodig behandeld. Zwangere vrouwen kunnen best op hun zijde slapen!
Bron: 14/02/2006 Isabelle Eustache, aangepast door C. De Kock, gezondheidsjournaliste
Douglas N. et coll., European Respiratory Journal, 27 (2) : 2005.

vrijdag, maart 17, 2006

hoe fit ben jij?

Op 20 maart 2006 wordt een nieuwe campagne gelanceerd: "En hoe fit ben jij?".
Dit is de nieuwe campagne van de beweegmobielen die het fitheidsniveau van Vlamingen wil testen.
Naast het bepalen van je fitheid krijg je ook beweegadvies, wordt er een cholesteroltest afgenomen,...
Een bezoekje aan de Beweegmobiel kan jou of je gezinsleden effectief aanzetten tot meer bewegen. Het is een vorm van investeren in jezelf, in je eigen gezondheid.
En kan je nog uitvluchten bedenken? Laat weten hoe fit jij bent!

woensdag, maart 15, 2006

online gezondheidstest

De Standaard laat weten dat acht op de tien Vlamingen gezonde voeding belangrijk vinden. Maar driekwart van hen is er zich niet van bewust dat zijn voedingsgewoonten niet optimaal zijn.
Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) heeft een test uitgewerkt waarmee iedereen boven de 12 jaar kan nagaan hoe het met zijn of haar voedingsgewoonten en lichaamsbeweging gesteld is. De test bouwt voort op de bekende voedingsdriehoek.
Heb je alle tabellen afgewerkt, dan springt je persoonlijke voedingsdriehoek tevoorschijn, inclusief body mass index (BMI). Het gaat om een visueel resultaat: de voedingselementen die oververtegenwoordigd zijn, springen er letterlijk uit, de ondervertegenwoordigde blijven onderbelicht. In een omstandig schriftelijk advies krijg je meer uitleg.
Doen én rekening houden met het resultaat, niet?!

diabetespatiënten krijgen een buddy

De aanpak van diabetes kent de laatste jaren zowel op curatief als preventief vlak, op begeleidend als verzorgend vlak relevante vooruitgang.
Naast initiatieven vanuit ons gezondheidszorgssysteem (verplichte verzekering) worden ook aanvullende (preventieve) initiatieven voorzien.
In Nederland gaan ze vandaag nog een stukje verder:
Het project Telebegeleiding diabetes Almere is 14 maart van start gegaan met de
overhandiging van de eerste Health Buddy. De Health Buddy is een elektronische
coach die diabetespatiënten helpt gezond te leven.
De moeite om op te volgen wat de meerwaarde kan zijn. Zouden diabetespatiënten die betere zorg ervaren en kennen?

maandag, maart 13, 2006

tom boonen draagt luiers... met een korting?

Het nieuwsblad laat vandaag weten dat Tom Boonen luiers draagt.
Alleen is hij niet, Tena stelt dat heel wat Belgen last hebben van incontinentie: urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd, betekent dat de blaas ongewild urine verliest. Dit kan variëren van kleine hoeveelheden tot het verliezen van de gehele blaasinhoud in één keer.
Gelukkig zijn er ook oplossingen: bespreek je situatie eerst met je arts. Nadat de oorzaak is vastgesteld kan de arts overgaan tot behandeling, die meestal bestaat uit fysiotherapie, medicijnen of een operatieve ingreep, afhankelijk van je persoonlijke situatie. In ieder geval kan je ook absorberende verbanden gebruiken die gemaakt zijn om urine op te vangen, zonder dat iemand er iets van merkt. Laat je adviseren, je bent niet alleen!

zondag, maart 12, 2006

luisteren naar uw hart

Luisteren naar uw hart … is nadenken over uw gezondheid.

De tentoonstelling HartsTocht in het Brussels Museum voor Natuurwetenschappen neemt u mee op een reis in uw lichaam: u ontdekt uw hart en hoe het werkt, en na een bezoek weet u alles over uw bloedvaten en bloed. Het hart slaat gemiddeld 37 miljoen keer per jaar … en misschien wel meer als u verliefd bent.

Hoe vaak heeft uw hart al geslagen?

Wat is de bloeddruk?

Wat gebeurt er bij een infarct, een beroerte of een ander hart- of vaatprobleem?

Loopt u risico?

Kan men hartproblemen voorkomen?

Is het hart van een mens anders dan dat van dieren?

Het antwoord op al deze vragen en nog veel meer vind je in deze expo. HartsTocht is een boeiend avontuur, een interactieve en didactische expo voor allen die begaan zijn met hun gezondheid en meer willen weten over hun lichaam en hoe het werkt. Vanaf 10 jaar.

zaterdag, maart 11, 2006

hospitalisatieverzekering kenbaar maken

Bij een opname in het ziekenhuis krijg je vaak de vraag of je een hospitalisatieverzekering hebt.
Moet je antwoorden?
Word je anders behandeld als je een verzekering hebt?

Laat het duidelijk zijn dat je niet verplicht bent om te antwoorden. Antwoord je wel dan bestaat de kans dat je extra supplementen worden aangerekend (vooral in een 1-persoonskamer). Ziekenhuizen gaan er immers vaak van uit dat alle supplementen toch volledig terugbetaald worden, wat niet altijd het geval is!
Hou dus de knip op je portemonnee door aan te geven dat het niet relevant is om de vraag te beantwoorden.
Zeker blijft wel dat een goeie hospitalisatieverzekering geen luxe-artikel (meer) is, niet?

vrijdag, maart 10, 2006

gent geniet gezond

De voedingsweek Gent Geniet Gezond loopt van 13 tot 19 maart.Voor wie houdt van gezond genieten is er in Gent een week lang een ruim aanbod van activiteiten.
Centraal punt voor de activiteiten is het Vleeshuis op de Groentenmarkt: je kan er alle dagen terecht voor een beweegadvies op maat. Op maandag 13 maart zullen er twee Beweegmobielen actief zijn. Tania Dexters komt dan langs. Ze zal er Volvo Trucks Gent en de Gezondheidsdienst Stad Gent aanmoedigen om in 3 maanden de fitste ploeg te worden. Wie boekt de meeste vooruitgang: Stad Gent of Volvo?
Op zaterdagnamiddag 18 maart kan je de nieuwe sport Nordic Walking uitproberen; een sport waarbij men zich voortbeweegt met speciale carbonstokken. Via aangeleerde (diagonaal)technieken traint u op deze manier 90 % van uw spieren en ontlast u uw schouder en nek. Train je fit en slank en verbeter uw houding! (1ste sessie om 14u / 2de sessie om 15u30).
Inschrijvingen voor de gratis Nordic Walking initiaties en/of het beweegadvies via Gentinfo op T. 09/210.10.10.

donderdag, maart 09, 2006

afschaffing kleine risico's nabij

De laatste dagen verschenen in de pers enkele artikels rond de dekking van de kleine risico’s voor zelfstandigen. De eerste minister kondigde aan dat de regering een belangrijke stap heeft gezet aangaande deze dekking en dat een koninklijk besluit deze categorie zal opnemen in het verplichte systeem voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Het gaat hier om starters en gepensioneerde zelfstandigen die recht hebben op een aanvulling van de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO). Zij zullen zich vanaf 1 juli dus niet meer apart moeten verzekeren voor de kleine risico's.
Voor de grote groep zelfstandigen zou de integratie van de kleine risico's in de wettelijke sociale zekerheid van de zelfstandigen eventueel een feit kunnen zijn op 1 januari 2008. Daarover moet echter nog eerst overlegd worden met de zelfstandigenorganisaties. Het dossier staat alvast op de agenda van de ministerraad van 10 maart... wordt vervolgd!

woensdag, maart 08, 2006

de eID in de ziekenfondswereld

De electronische identiteitskaart biedt meer en meer mogelijkheden, nu ook in de verzekeringswereld lees ik in De eID in het Partena On-line Kantoor.

dinsdag, maart 07, 2006

uit je winterslaap: schud eens een elleboog en (re)animeer!

Zorgverzekeraar VGZ stelt dat het verleidelijk is om tijdens de kou in een soort winterslaap bij de kachel te blijven zitten, maar juist in koude tijden is regelmatig bewegen of sporten heel belangrijk! Door een goede doorbloeding van al je lichaamsdelen houd je je lichaam warm en bescherm je je hart, bloedvaten, botten, spieren en spijsvertering tegen allerlei kwalen.
De nieuwsbrief van het NVKVV laat weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie het handen schudden wil aan banden leggen wanneer er een grieppandemie uitbreekt, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus de New York Times. Hun voorstel: begroet elkaar door je ellebogen tegen elkaar te duwen. Draag mondmaskers en neem geen liften. Andere wetenschappers zien meer heil in het verbieden van grote manifestaties zoals voetbalwedstrijden en het sluiten van scholen. En het sluiten van ziekenhuizen? En mogen we dan ook niet meer zoenen?
Tegelijk actualiseerden wereldexperts de normen voor de reanimatie van slachtoffers van een plotse adem- en hartstilstand en publiceerden hier nieuwe richtlijnen voor. De recente normen leggen meer nadruk op snelle hartmassage bij hartstilstand. De richtlijnen voor leken zijn vereenvoudigd, voor het publiek is er bijvoorbeeld geen onderscheid meer tussen volwassenen en kinderen. Dat verschil blijft wel voor gezondheidszorgberoepen en voor mensen die geconfronteerd worden met risicosituaties (“duty to respond”). Ook de richtlijnen voor Advanced Life Support zijn aangepast met onder meer wijzigingen in defibrillatie en medicatie. De nieuwe normen vind je op het web (guidelines). Ze zijn in het Engels opgesteld maar de Belgische reanimatieraad (BRC) werkt aan een Nederlandse vertaling en een aantal opleidingen om in een aantal namiddagen de nieuwe reanimatienormen voor te stellen aan verpleegkundigen.

maandag, maart 06, 2006

gezonde zeelucht

Posted by Picasa

vrees voor vogelgriep

De Grote Griepmeting laat weten:
Terwijl de vogelgriep steeds dichter Nederland en België nadert, is de gewone griep alweer op zijn retour. Afgelopen week heeft het grieppiekje zijn hoogste punt bereikt - om vervolgens weer te dalen (visueel beeld van griep in Europa). Vogelgriep - of eigenlijk: wat daarbij komt kijken - houdt ondertussen de gemoederen flink bezig.
De vrees voor ziekte door vogelgriep is onder Nederlanders nu zelfs groter dan voor terrorisme of voor een slechte economie.
Dat geeft te denken, niet? Volgend jaar toch maar om het pro-actieve prikje gaan (al is die er dan wel enkel voor het gewone griepje..)

donderdag, maart 02, 2006

ontstressen door verlengd weekend

Ontstressen dankzij een verlengd weekend. Er eens op uit trekken, dat staat ons te wachten. Een vakantiepark (Landal Greenparks) is het kader, de rest vullen we zelf wel in.
En als je weet dat we via ons ziekenfonds een korting op de kop konden tikken: mooi meegenomen, niet?
update: gezonde zeelucht vind je volop in de buurt

na borstkanker bergen verzetten

Anneke Geerts is in 2002 getroffen door borstkanker. Zij heeft dit overwonnen maar blijft nadien kampen met een vermoeidheid die typisch is voor kankerpatiënten. Sedert september 2005 volgt zij een revalidatieprogramma Herstel en Balans in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Dit programma werkt aan fysisch, psychisch en sociaal herstel.
Vanuit dit ziekenhuis komt een nieuw project tot leven : een bergexpeditie. Negen ex-kankerpatiënten zijn momenteel in volle voorbereiding. In mei beklimmen ze de Jebel Toubkal, de hoogste berg in het Atlasgebergte. Anneke Geerts wil haar verhaal, haar voorbereiding op de bergexpeditie maar ook haar visie op gezond leven delen met zoveel mogelijk mensen. Haar verhaal kan je volgen op deze website. Elke werkdag lees je het vervolg van haar verhaal.

online je diensten aanbieden

Online je diensten aanbieden binnen de dienstverlenende sector is stilaan niet nieuw meer. Dat het niet altijd vlot loopt is logisch. Het mag echter geen reden zijn om niet verder te investeren. Wat zeg nu zelf: wat je zelf doet doe je beter!

woensdag, maart 01, 2006

niet-rokers in actie

Stoppen met roken laten aanpakken vanuit niet-rokers: alvast een origineel initiatief.
Wordt buddy, bekijk een aantal maffe clips, lees tips om anderen te laten stoppen met roken! Als ze maar stoppen..

sociale zekerheid saaie boel

Is de sociale zekerheid onverstaanbaar? Niet erg interessant?
Integendeel, zeer boeiend!
Dit stelt althans deze (jongeren)website rond onze sociale zekerheid. Naast deze website bestaat er ook een brochure en een tv-spot die ons overtuigen hoe goed onze sociale zekerheid in België wel is.
Toch is het interessant te weten dat binnen de sociale zekerheid verzuilde en niet-verzuilde ziekenfondsen bestaan. Maak zelf je keuze, kies bewust en onafhankelijk, vergelijken loont de moeite, niet?

olympicnic, feestelijke familiedag op 21 juli 2006

Op onze nationale feestdag wordt het Warandepark van Brussel omgetoverd tot een heus olympisch park! Op de tweede editie van de Olympicnic kunnen jongeren van 7 tot 77 jaar een hele dag verschillende sporten komen uitproberen in aanwezigheid van olympische atleten.
De Olympic Health Foundation van het BOIC, die dit jaar haar 100-jarige bestaan viert, wil met deze feestelijke gezinsdag de olympische waarden, het belang van bewegen en gezonde eetgewoonten in het zonnetje zetten.
Als je een bezoek brengt aan de stand van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (waar onder andere Partena lid van is) kan je naar een Sportpas vragen. Met die Sportpas kan je deelnemen aan de talrijke activiteiten in het park, meedoen aan een tombola, een heerlijk picknickpakket afhalen, enz.