maandag, februari 27, 2006

't zitemzo

De Kinderrechtswinkel ontwikkelde een nieuwe folderreeks 't Zitemzo. De reeks is geschreven voor jongeren van 13 tot 18 jaar die meer willen weten wat er in de wet staat over jongeren. Het zijn tien hippe en boeiende folders over verschillende thema's. In totaal zijn er tien folders:

Gratis zijn ze niet meer: Anciaux zei "neen" op de vraag of een herdruk van de succesvolle folder opnieuw kon gefinancierd worden: vanaf nu dus € 0,25 per folder (tenzij je ze download).

zondag, februari 26, 2006

als het kriebelt heb je luizen?

Luizen... iedereen met (of zonder) kinderen komt ooit (of jaarlijks) in aanraking met het kriebelende beestje. Zowel als ouder, als kind of als gezondheidswerker is het leuk als je aangepaste informatie kan vinden: van het beestje zelf over de behandeling tot aan keileuke spelletjes... met luizen!

in de pan nu het nog kan

Waar moeten we onze kippen laten nu het vogelgriepvirus bijna in België is?’ zo vraagt iemand zich bezorgd af op het forum van de Grote Griepmeting. De reactie van een andere forumbezoeker is kort maar krachtig: ‘In de pan nu het nog kan!’

vrijdag, februari 24, 2006

lang zul je leven

Lang zal je leven is een tijdelijke thematentoonstelling in Technopolis te Mechelen. Je kunt er spelenderwijs ontdekken hoe gezond je bent en hoe goed je je in je vel voelt.
Wat zijn de capaciteiten van het lichaam en de geest, en hoe hou je ze zo lang mogelijk op peil? Zou je jezelf wel eens willen zien als je oud bent?
In Lang zal je Leven zie je je evenbeeld met rimpels en grijze haren. En je kunt er luisteren naar je hart op verschillende leeftijden. Dit en nog veel meer staat je te wachten in deze interactieve tentoonstelling die is inbegrepen bij de toegangsprijs van een bezoekje aan Technopolis. Je krijgt een polsbandje mee met een persoonlijke streepjescode waarmee je aan het einde van het parcours een persoonlijk rapport kunt afdrukken met je resultaten, en die van je gemiddelde medemens.

woensdag, februari 22, 2006

marketing voor jongeren is het spel meespelen

Vandaag interessant artikel gelezen. Binnen de dienstverlenende sector wordt marketing vaak als overbodig ervaren of als een geldverslindende machine aanzien. Als ik daarnaast lees dat de jeugd van nu (en dat is iedereen jonger dan 30) via zijn eigen kanalen (blogs, chats,..) informatie zoekt, afstemt,... rond een wens (dienst of product) dan ben ik er van overtuigd dat in veel dienstverlenende bedrijven die nieuwe drijfveer nog moet aangezwengeld worden.
Ook overtuigd dat marketing het anders zal moeten spelen? ... en ja, je mag antwoorden als je ouder dan 30 bent...

welke rol spelen slaapmiddelen in jouw leven

Over het verslavend effect van slaap en kalmeermiddelen had ik het vroeger al. Wie wil nagaan welke rol slaap- en kalmeermiddelen in zijn leven spelen, kan dit nu ook te weten komen via een vragenlijst. De lijst kan een aanleiding zijn om het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen bij de huisarts ter sprake te brengen. Slaap- en kalmeermiddelen zijn enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift. Indien de arts er toch voor opteert om - tijdelijk - een slaap- of kalmeermiddel voor te schrijven, vraag hem dan naar het voordeligste alternatief. De generische vormen zijn meestal flink goedkoper dan de merkproducten.

samenvatting van de nationale gezondheidsenquête

De gezondheidsenquête zette ik al eerder in de kijker. Een aantal bijkomende algemene resultaten deel ik graag:

  • In Vlaanderen is 79 procent van de bevolking tevreden over de eigen gezondheid.
  • Eén op de vijf Vlamingen kampt met psychologische problemen.
  • Een persoon op de vier voelt zich niet goed in zijn vel. 8 procent heeft te maken met depressieve gevoelens.
  • Een op de vijf Belgen heeft slaapproblemen.
  • Een kwart van de bevolking doet niet aan lichaamsbeweging en loopt bijgevolg gezondheidsrisico’s.
  • Een op de vijf Belgen heeft een onregelmatig eetpatroon en slaat bijvoorbeeld het ontbijt over.
  • 44 procent van de volwassenen weegt te veel. 31 procent kampt met overgewicht en 13 procent is echt zwaarlijvig. 41 procent van de mensen met overgewicht maakt zich daarover geen zorgen.
  • 28 procent van de 15-plussers rookt. 10 procent van hen rookt meer dan 20 sigaretten per dag. 68 procent van de huidige rokers heeft al tevergeefs getracht om te stoppen.
  • 49 procent van de bevolking beschikt over een vaccinatiekaart. 60 procent van de 15-plussers kreeg de voorbije tien jaar een vaccinatie tegen tetanus. 12 procent van de risicopersonen werd gevaccineerd tegen pneumokokken.
  • Bij 40 procent van de 15-plussers werd ooit een te hoog cholesterolgehalte vastgesteld.
  • 27 procent van de 15-plussers had al af te rekenen met te hoge bloeddruk.
  • 71 procent van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar liet over een periode van twee jaar een mammografie uitvoeren.
  • 1 op de 3 kinderen jonger dan 14 is nog nooit bij de tandarts geweest. 40 procent van de contacten van jongeren met de tandarts heeft te maken met een orthodontische behandeling.
  • 59 procent van de bevolking nam geneesmiddelen in de twee weken die aan de enquête voorafgingen. Het gebruik van niet voorgeschreven geneesmiddelen daalt.
  • 8 procent van de bevolking had op een jaar tijd een ongeval waarvoor men naar de dokter of het ziekenhuis moest. 32 procent van de ongevallen gebeurde thuis.
  • dinsdag, februari 21, 2006

    kinderen krijgen in de 21ste eeuw

    De Onafhankelijke Ziekenfondsen ondersteunen een avondvullend filmprogramma met fascinerende beelden van voor de geboorte, diverse manieren van bevallen, beelden van het eerste contact en de lichaamstaal van de pasgeborene, babymassage, enz. Voor de show en tijdens de pauze is er de mogelijkheid om infostanden te bezoeken.
    De voorstelling is er voor aanstaande en jonge ouders, studenten, vroedkundigen en andere geïnteresseerden. Je bent welkom op 28 maart 2006 in de Bourla Schouwburg van Antwerpen, vanaf 19u30.
    Meer info? Bezoek de website www.kinderenkrijgen.com

    generatie gezondheid

    Generatie Gezondheid is dit jaar het thema van de Gezond en Beter Leven Beurs Life² die plaatsvindt van 17 tot en met 19 maart. Na jaren van ongezond eten, roept Life² alle spelers uit de gezondheidssector op om de Generatie Gezondheid te creëren, waarbij de volwassenen het goede voorbeeld geven aan de jongere generatie met het oog op een gezonde toekomst. De onafhankelijke ziekenfondsen zijn ook van partij.

    maandag, februari 20, 2006

    borstkanker bij vrouw én man

    "De morgen" laat weten dat een vrouw nadat ze te horen heeft gekregen dat ze borstkanker heeft, gemiddeld tien dagen moet wachten voor ze haar eerste behandeling krijgt. Hoe ernstiger de tumor, hoe langer de wachttijd echter wordt. Een derde van de vrouwen die borstkanker met uitzaaiingen hebben – het ergste stadium –, moet langer dan één maand wachten voor ze behandeld worden.
    Meer en meer mannen krijgen borsten waardoor borstkanker ook bij mannen meer en meer opgemerkt wordt!

    zondag, februari 19, 2006

    op het menu: bird flu

    Vogelgriep verwarren met een seizoensgriepje doen we beter niet.
    Al kan je van een seizoensgriep ook aardig ziek zijn, de gevolgen zijn een pak kleiner dan die van vogelgriep.
    Mogelijks kunnen er 142 miljoen doden vallen als dé vogelgriep zou uitbreken, dat stelt een studie in het maximaal scenario.
    Menselijke besmettingen met vogelgriep zijn momenteel nog beperkt. Wat kunnen we meer dan een aantal voorzorgsmaatregelen nemen? Zelf wat rondscharrelen op zoek naar officiële info: let op je dat je geen kippenvel krijgt van al de doemscenario's..

    orthopedische schoenen

    Orthopedische schoenen zijn een deugd... firma Wessels maakt er zelfs voor kamelen!
    Heb je nood aan orthopedische schoenen en voldoe je aan een aantal voorwaarden check dan zeker of je via je verzekeraar of ziekenfonds een tussenkomst kan krijgen.

    smile! cheese! je gezondheid

    Leuk initiatief: gezondheid letterlijk in the picture plaatsen!

    vrijdag, februari 17, 2006

    afschaffing spoedforfait?

    Alle kranten geven vandaag aan dat de forfait van 9,5 euro, aangerekend na onterecht gebruik van een dienst spoedopname, afgeschaft wordt.
    Concreet: niks is momenteel officieel, klanten die het forfait aangerekend worden moeten die betalen.
    Er zijn vijf uitzonderingen, échte spoedgevallen, die gratis blijven voor patiënten:
    • die zijn doorverwezen door hun huisarts,
    • die per ambulance of politiewagen worden binnengebracht,
    • die een gipsverband moeten krijgen,
    • die hospitalisatie nodig hebben of
    • die tussen middernacht en 6 uur 's morgens dringende hulp nodig hebben
    Hou je ziekenhuisfactuur in de gaten!

    donderdag, februari 16, 2006

    nederlandse grensarbeiders namen nog geen beslissing

    De nieuwe Nederlandse zorgverzekering betekent voor grensarbeiders in de meeste gevallen dat zij actief op zoek moeten naar een Belgische verzekeraar (ziekenfonds) én informatie rond hun situatie. Momenteel loopt het binnen de Belgische ziekenfondswereld (nog) niet echt storm als je weet dat het om verscheidene 1000den gaat. Dit bevestigt het vermoeden dat de grote meerderheid van de Nederlandse verzekerden nog geen beslissing genomen heeft omtrent de aansluiting bij een Belgisch ziekenfonds.
    Eén conclusie: verder blijven investeren in correcte informatiebronnen voor Nederlandse grensarbeiders blijft relevant! Een juiste keuze maak je als grensarbeider immers zelf!

    woensdag, februari 15, 2006

    welke homeopathische geneesmiddelen zijn terugbetaalbaar

    Het blijft in België een moeilijke oefening om te weten te komen welk homeopathisch product via een aanvullende verzekering een tussenkomst kan kennen.

    Wil je zelf of als klant weten of er een mogelijke terugbetaling zal zijn voor het product dat je wil aankopen? Via deze informatieve lijst krijg je alvast een idee. De meeste ziekenfondsen (1, 2, 3,...) voorzien een tussenkomst homeopathie.

    dinsdag, februari 14, 2006

    ongezond leven = meer zelf betalen?

    De knuppel werd voor de zoveelste keer in het hoenderhok gegooid: wie ongezond leeft moet meer betalen voor zijn gezondheidsverzekeringen.
    Ik maak het eenvoudig dacht AXA-directeur Van Loon: jaarlijks een check-up uitvoeren en nagaan of je rookt, te vet eet, of je wel voldoende sport, beweegt,... en op basis van de resultaten krijg je een rode, oranje of groene sticker. Ongezond leven is geen recht en wordt dus actief opgespoord.
    Ergens zit er een logica maar ook één grote adder: bepaalde groepen kunnen slechter scoren omwille van sociologische redenen, ziektebeelden,... . Op dit ogenblik biedt het voorstel van Van Loon geen antwoord op deze hiaten.
    Sowieso: ergens voelen we allemaal dat het totale gezondheidsbudget (18,298 miljard euro in 2006!) de pan uitswingt en dat er oplossingen moeten gevonden worden: maatschappelijk én individueel! Daarnaast stellen ook meer en meer verzekerden vast dat ze niet mee willen betalen voor andermans ongezondheid. Er zijn er echter evenveel die vinden dat dit voorstel een vrijgeleide kan betekenen om de gebruiker (nog) meer te laten betalen.
    Tenoren uit de gezondheidszorg in België halen krachttermen boven: in België kan hier geen sprake van zijn...
    Juist of niet? Ik ben er van overtuigd dat werken aan je eigen gezondheid alleen maar een voordeel kan betekenen. Even testen? Pro-actief een check-up uitvoeren? Gezondheidsinformatie opzoeken? ...aan jou de keuze, keuze te over, niet?

    domiciliëring per maand

    Weinig dienstverleningsbedrijven bieden de kans om per maand een domiciliëring te nemen.
    Gisteren las je het al: betalen via domiciliëring draagt de voorkeur van veel klanten.
    De mogelijkheid voorzien om een domiciliëring te nemen op maandbasis ipv op kwartaal- of jaarbasis kan de meerwaarde van een domiciliëring beklemtonen binnen de dienstverlenende sector. Binnen de dienstverlenende sector, waarin het ziekenfonds, meespeelt, is er al vast één die hierin het voortouw neemt.

    maandag, februari 13, 2006

    hoe betaal jij liefst je verzekeringen?

    Een Nederlandse verzekeraar deed vandaag een korte onlinebevraging over hoe je liefst je rekening betaalt - de eerste resultaten tonen dat een domicilëringsopdracht in trek blijft! Wist jij dat je ook via je betaalkaart je domiciliëringen kan regelen? De toekomst?

    Contant0.7%3 stemmen
    Acceptgiro8.2%33 stemmen
    Automatische incasso72.0%290 stemmen
    Zelf regelen via internetbankieren19.1%77 stemmen
    (Totaal aantal stemmen: 403)

    roze viagra - de orgasmepil

    Na het succes van Viagra en andere pillen die het seksleven van de mannen stimuleren, krijgen vrouwen nu ook een seksuele wonderpil. Dat schrijft de Sunday Times. Tientallen farmaceutische firma's investeren miljoenen euro's in een medicijn dat het hormoon 'melanocortine' aanmaakt. Dat hormoon activeert de receptoren in de hersenen die seksuele opwinding opwekken. De Wereld Gezondheids Organisatie ondersteunt maar liefst 40 proefprojecten die deze wonderpil zouden kunnen ontwikkelen.
    Bron: de standaard

    hoe voorkom je sportblessures

    De nieuwsbrief van Friesland zorgverzekeraar zorgt voor tips rond gezond sporten.
    Sporten is gezond. Tenminste als het op een goede manier gebeurt. Het is daarom
    zaak om goed voorbereid met sporten te beginnen. Mocht het onverhoopt mis gaan,dan is het belangrijk om goed te herstellen.
    en hup, zorg de volgende keer dat je écht gezond sport!

    zondag, februari 12, 2006

    sexercise: onderzoek je het zelf even?

    Werken aan je gezondheid of je conditie: sexercise!
    Ongetwijfeld had je het al zelf ontdekt maar sex is één van de weinige zaken die gratis een merkbare verbetering van je gezondheid waarborgen.
    Wat kan ik meer doen dan opsommen waar het onder andere (!) goed voor is:
    • 't is plezierig
    • heilzaam voor het hart
    • werkzaam tegen kanker
    • je (hoofd)haar gaat beter glanzen
    • je huid gaat stralen
    • ...

    Of het wetenschappelijk is? Onderzoek je het zelf even? Bereik je het gewenst resultaat niet: contacteer voor deze keer niet mij maar vooral diegene die ons trachtte te stimuleren!

    hospitalisatieverzekering fors duurder? oordeel zelf!

    Hospitalisatieverzekeringen zouden fors duurder worden. Voor ambtenaren (zouden ze meer ziek zijn ;-)) verdubbelen de prijzen zelfs..
    Ook hier is er maar één advies: kijk, vergelijk en oordeel zelf!

    zaterdag, februari 11, 2006

    euthanasie: persoonlijke keuzes

    Euthanasie: voor velen is het "ver van mijn bed" (gelukkig maar).
    Anderzijds kan je er de laatste dagen niet om heen: het debat is (her)open(d)... Morgen is er een debat rond euthanasie op één. Eerder deze week was er de discussie of een huisarts (Cosyns Marc) nu wel of niet euthanasie pleegde... vast staat alvast dat hij actief voorstander is om euthanasie bespreekbaar te maken.
    Kunnen we meer dan concluderen dat het een persoonlijke keuze is die je tijdig moet kenbaar maken, er zijn genoeg voorbeelden die onnodig lang blijven afzien, niet?

    kinderhand gauw gevuld

    Valentijn nadert. Mannen die hun partner een lingeriesetje cadeau willen doen, maar niet meteen de juiste maat weten, kunnen nu gebruik maken van de online beha-meter van lingeriezaak Ohlala in Izegem. Blijft de vraag met welke smoes u de borstomtrek van uw geliefde kan meten... Alvast een gezonde Valentijn gewenst!

    vrijdag, februari 10, 2006

    dikketruiendag: doe er es een graadje af

    Op 16 februari is het voor de tweede maal in Vlaanderen ‘Dikketruiendag’ weten "mijn klein mannen" te zeggen. Hun school (De Bron) gaat in op de vraag - vanuit de organisatie Milieuzorg op School (MOS) - om die dag de verwarming 1 graadje lager te zetten. Per leerling of leerkracht betekent dat een vermindering van de CO2-uitstoot met 224 gram. Met die actie tonen de deelnemende scholen dat ze achter de Kyoto-overeenkomst staan. Bovendien wordt er ook een fietsactie georganiseerd. Per gefietste kilometer wordt er 200 gram minder CO2 uitgestoten dan wanneer u de auto neemt...
    Misschien ook eens op het werk of thuis de verwarming een graadje minder?

    reeds na één week verslaafd: slaap- en kalmeringsmiddelen

    De Standaard en andere kranten zetten het vandaag in de verf: in de meeste verpakkingen op de Belgische markt zitten veel te veel slaap- en kalmeringspillen.
    Bij minstens 60 procent van de zware slaap- en kalmeringsmiddelen die in België verkrijgbaar zijn, bevat de verpakking zoveel pillen dat ze verslavend werken. Deze medicamenten werken slechts één week tegen slapeloosheid. Vanaf tien dagen zijn ze verslavend.
    Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) heeft gisteren
    een nieuwe campagne gelanceerd om het gebruik van zware slaap- en kalmeermiddelen (benzodiazepinen) te beperken. Zelfs na drie voorgaande campagnes zit België nog altijd in de Europese kopgroep van het gebruik van benzodiazepinen. Bijna één op de tien Belgen gebruikt slaapmiddelen en zeven procent zit aan de kalmeermiddelen.

    donderdag, februari 09, 2006

    informatieve site rond gezinszorg

    Bent u op zoek naar kwaliteitsvolle kinderopvang? Kan een verzorgende van gezinszorg u de juiste oplossing bieden in uw thuissituatie? Bent u op zoek naar poetshulp? Bent u een aanstaande moeder en wenst u graag kraamzorg te ontvangen?
    Op deze site lees je informatie over de verschillende diensten.

    verkoop contactlenzen via intranet

    Meer en meer kun je contactlenzen kopen via internet. Dat is niet naar de zin van de vakorganisatie van opticiens stellen verscheidene kranten.
    Op verzoek van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte hebben de opticiens hun bezwaren uiteengezet. De minister belooft een onderzoek.
    "Al enige tijd volgen wij de websites die contactlenzen verkopen", zegt Laurette Slegten, die als juriste verbonden is aan de Algemene Professionele Opticiens- en
    Optometristenbond van België (APOOB). "Volgens ons schuilt daar een gevaar voor de volksgezondheid. Wie on line lenzen bestelt, krijgt niet het professioneel advies van een erkend opticien. Dat kan serieuze problemen opleveren. Gelukkig volgt minister Demotte ons. Een kabinetsmedewerker nam contact op met het verzoek onze bezwaren op te lijsten. Dat is intussen gebeurd, en de minister belooft een onderzoek."
    Toch ziet het ernaar uit dat de contactlenzenverkoop via internet nog zal stijgen. "Wij hebben al een succesvolle website", zegt Antwerpenaar Lucas Cuperus van LensOnline.be. "En over twee weken hervatten we de verkoop via eBay.be."
    "Wij geloven dat we al deze praktijken binnenkort kunnen laten beëindigen", klinkt het ferm bij APOOB. "In Groot-Brittannië loopt momenteel een klacht tegen de verkoop van contactlenzen via eBay. Die zaak volgen we op de voet."
    Vraag blijft wat je als klant verwacht.. jouw idee?
    Partena OZV voorziet alvast verschillende voordelen: optiek en ooglasertherapie én een korting van 15% bij de aankoop van een bril of lenzen bij onze partner-opticiens.

    woensdag, februari 08, 2006

    forfait voor patiënten in een persisterende vegetatieve status (PVS)

    Sinds 01/01/2006, komen de patiënten in een Persisterende Vegetatieve Status (PVS) (= langdurig coma) in aanmerking voor een forfaitaire tegemoetkoming van ten hoogste 6.965,77 euro per jaar, bedrag op 01/01/2006.

    Deze personen worden in principe eerst en vooral opgenomen in een deskundig ziekenhuiscentrum, waar zij een gespecialiseerde multidisciplinaire revalidatie krijgen. Het is mogelijk dat zij vervolgens aangepaste verzorging op lange termijn krijgen in een gespecialiseerd rust- en verzorgingstehuis of thuis.

    Het forfait voor de patiënt is bedoeld voor de langdurige thuisverzorging en dient om de volgende kosten te dekken:

    • geneesmiddelen
    • verzorgingsmiddelen
    • hulpmiddelen
    Meer info via je ziekenfonds (1, 2, 3,..)

    kunnen we jou als klant krijgen? even checken

    De nieuwsbrief van Managementsite geeft een aantal tips om klanten binnen te halen - één ervan is eenvoudig maar tegelijk moeilijk op te zetten

    Check de klanten
    Het marktonderzoekbureau Q-research stelt vragen aan de klanten van uw concurrent. Om er zo achter komen waarom de klant bij uw concurrent koopt. En wat u zou moeten doen om de klanten bij u te laten kopen. Overigens heeft elke verkoper in uw organisatie waarschijnlijk wel een lijst met klanten die hij heel graag zou binnenhalen. Vraag die klanten rechtstreeks wat u zou moeten doen om ze als klant te krijgen


    Even vragen dus: wil jij veranderen van ziekenfonds? wat zou jou overtuigen?

    dinsdag, februari 07, 2006

    52 kilo te dik...

    De standaard laat weten dat in Duitsland beroering ontstond doordat "52 kilo zwaar model"te dik bevonden werd. Hilarisch!
    "Ähm ... Bin ich zu dick?“
    Gelukkig zijn we in België een stuk realistischer en steken we initiatieven om te diëten een hart onder de riem..

    beter voorkomen dan genezen: vaccins

    Uw vaccinatieboekje is niet alleen belangrijk voor uzelf, al bent u het die de prik moet krijgen! Wie zich laat vaccineren, neemt zijn verantwoordelijkheid op om zichzelf en de anderen te beschermen, en helpt mee om een ziekte uit te roeien. Vooral als u naar het buitenland reist! U bent begaan met uw gezondheid en die van anderen? Surf dan naar www.vacciweb.be.
    Alles weten over vaccinatie: het is belangrijk! De site is zowel in het Nederlands als in het Frans, en bevat acht rubrieken: algemeen, ziekten, reizen, kinderen, volwassenen, weetjes, "hebt u gelezen?" en links.
    Weet ook dat veel ziekenfondsen (1, 2,..) een tussenkomst voorzien bij de aankoop van een vaccin! Altijd meegenomen, niet?

    Akkoord artsen ziekenfondsen 2006-2007

    Het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen voor 2006 en 2007 verscheen in het Staatsblad. De medicomut sloot dit akkoord in de vroege ochtend van 20 december, na een marathonvergadering.
    De nieuwe conventie voorziet een indexering met 2,26% van alle prestaties, behalve voor een zestal sterk stijgende specialismen waaronder oftalmologie, plastische heelkunde, radiotherapie en neurochirurgie. In tegenstelling tot de vorige conventie zijn aan de toekenning van de index dit keer geen voorwaarden verbonden.
    Blikvanger voor huisartsen is de herwaardering van de verhoogde en multipele huisbezoeken. Ook het nachttarief voor consultaties gaat de hoogte in. Daarnaast is er de stapsgewijze verhoging van het GMD-honorarium: op 1 februari 2006 komt er 2 euro bij, op 1 oktober 2007 nog eens 3 euro. Het tarief bedraagt dan 25 euro. Verder worden de beschikbaarheidshonoraria uitgebreid tot de vrijdagavond en tot de vooravond van feestdagen.
    Bij de specialisten vallen vooral de gynaecologen in de prijzen. Het tarief voor een bevalling wordt in twee stappen verder opgewaardeerd. Ook de geriaters en de pediaters krijgen een extra budget. De oftalmologen mogen rekenen op extra geld voor de faco-emulsificatie, voor de klinisch biologen komt er geld vrij voor moleculaire biologie.
    In 2006 wordt het sociaal statuut geïndexeerd tot 3.142 euro. Partieel geconventioneerde artsen mogen rekenen op 1.860 euro.
    Zie ook www.medisurf.be

    ADHD: tijd om meer geld te voorzien?

    ADHD-patiëntjes uit Nederland gaan vandaag (7/2) met hun ouders naar de Tweede Kamer om te protesteren tegen de vergoeding van medicijnen tegen hun aandoening. Volgens de ouders zijn er de laatste jaren moderne geneesmiddelen tegen ADHD ontwikkeld, maar weigert de Nederlandse overheid de medicijnen volledig te vergoeden.
    Ouders kunnen nu per maand 90 euro kwijt zijn aan eigen bijdragen, zegt oudervereniging Balans. Volgens de belangenorganisatie zijn kinderen uit gezinnen met een kleine beurs nu de dupe. De kinderen en hun ouders overhandigen dinsdag een petitie aan leden van de Kamer die over het medicijnbeleid gaan.

    Tijd om hier ook in België iets extra te voorzien?

    Bron:
    http://www.anp.nl
    Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

    maandag, februari 06, 2006

    Grieppandemie onafwendbaar, tijdstip en gevolgen onzeker

    Via degrotegriepmeting.nl kreeg ik deze week een interessant artikel binnen over een grieppandemie. Je zou je zelf een goeie gezondheid toewensen, niet?

    Tijdens het griepdebat 'Hoezo pandemie?' werd weer pijnlijk duidelijk hoe weinig we nog kunnen doen tegen griep. Op de vraag wanneer een pandemie te verwachten is, konden experts geen antwoord geven. "Maar dat het een keer gaat gebeuren, staat vast."
    Ab Osterhaus, vooraanstaand viroloog en influenzadeskundige, liet er geen twijfel over bestaan aan de start van het debat op 2 februari in Felix Meritis in Amsterdam: "De huidige ontwikkelingen rondom vogelgriep lijken zeer op de situatie die voorafging aan de grote pandemieën in 1914, 1957 en 1968. Ik zou willen dat het niet zo was, maar ik vrees voor een nieuwe pandemie." Ook tijdens de wereldwijde griepgolven in de vorige eeuw was sprake van incidentele besmetting van mensen door vogels of varkens. Toen het virus destijds eenmaal veranderde en mensen onderling kon besmetten, richtte influenze een slagveld aan.
    Meer mensen overleden in de vorige eeuw aan griep dan aan oorlogen; zo kostte de pandemie van 1914 alleen al aan ruim 40 miljoen mensen het leven. Aan de gevolgen van de 'gewone', doorgaans jaarlijks terugkerende, griepgolf overlijden wereldwijd elk jaar 250 tot 500 duizend mensen. Ook in Nederland en België stijgt het aantal sterfgevallen wanneer een griepgolf over de Lage Landen trekt. Ruim 1500 Belgen per jaar bezwijken hieraan. Het Nederlandse
    Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat in 2005 tijdens de griepgolf in februari, die vooral zuid-Nederland trof, 800 mensen meer overleden dan rond die tijd normaal is. Ook de griepepidemie van december 2003 werd gevolgd door een stertetoename. Het CBS let daarbij vooral op doodsoorzaken als hart- en vaatziekten, longontsteking en COPD - vanwege het
    sterke verband met griep behoren patiënten met deze aandoeningen tot de risicogroepen. Volgens schattingen van het RIVM overlijden 40 duizend Nederlands bij een pandemie.

    Minder dramatisch

    "Ondanks de ernst van de zaak," relativeerde Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding (RIVM) tijdens het debat "zijn de gevolgen van de toekomstige pandemie waarschijnlijk minder dramatisch dan die tussen 1914 en 1968." Coutinho wees op de sterk verbeterde preventie- en geneesmiddelen die sinds de laatste pandemie zijn ontwikkeld. Zo deed antibiotica intussen zijn intrede, waarmee de sterfte door longontsteking - een veel voorkomende complicatie van griep - enorm daalde. Antivirale medicijnen zoals Tamiflu remmen bovendien in de griepzieke de vermenigvuldiging van het griepvirus in het lichaam. Dat vermindert de impact van een infectie en verkort de periode dat iemand virusdeeltjes
    verspreidt. Dit laatste remt de vaart waarmee een griepgolf over de wereld uitbreidt. Zo'n vertraging is van levensbelang: het levert kostbare tijd om de wereldbevolking te vaccineren tegen griep, het derde wapen tegen een pandemie dat eerder nog niet voor handen was.
    Minder duidelijk waren de experts over het moment dat de pandemie zal uitbreken. "Dat is onmogelijk te voorspellen", zei Osterhaus in Amsterdam. "Schattingen lopen uiteen tussen vijf jaar en dertig jaar. Op een congres vier jaar geleden, dacht 30 procent van de wetenschappers dat het binnen tien jaar zo ver zou zijn. Tijdens het congres van vorig jaar was dat percentage opgelopen tot 60."

    Meer geld biedt kansen

    Zowel Coutinho als Osterhaus vonden dat de overheid te weinig geld beschikbaar stelt voor ontwikkeling van vaccinatie tegen het huidige vogelgriep, H5N1. Coutinho: "Geld is geen garantie, een pandemie is niet tegen te houden. Maar het maakt de slagingskans voor een werkzaam vaccin, waarmee we vele levens kunnen sparen, wel groter. De vertraging die we nu
    oplopen, is niet meer in te halen als een pandemie uitbreekt."

    Bronnen:
    http://www.CBS.nl - Centraal Bureau voor de Statistiek
    http://www.WHO.nl - Wereldgezondheidsorganisatie WHO
    http://www.RIVM.nl - RIVM
    http://www.EISS.org - EISS
    http://www.felix.meritis.nl - Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen Felix Meritis

    Huisarts heeft sociale rol

    Uit de Gezondheidsenquête 2004 kunnen we interessante gegevens halen over het gedrag van de Belg tov de verschillende soorten verstrekkers.
    Huisarts
    95% van de bevolking stipt aan een vaste huisarts te hebben. Dat is twee procent meer dan in 1997. Het aantal patiënten dat minstens één keer per jaar de huisarts contacteert, bleef met 79% constant. In bijna een derde van de gevallen ging het om een huisbezoek. De huisarts verwijst 12% van zijn patiënten door naar een andere hulpverlener.
    De resultaten van de enquête tonen aan dat de huisarts vaak de enige professionele hulpverlener is waarop ouderen een beroep doen. Ouderen worden minder frequent doorverwezen door hun huisarts en de contacten gebeuren vaker op initiatief van de huisarts. De huisarts heeft een sleutelrol in de ouderenzorg, zo staat in het rapport. De auteurs van de Gezondheidsenquête benadrukken dan ook de belangrijke rol die de huisarts speelt in onze gezondheidszorg. Die moet verder worden uitgebouwd en gewaardeerd zodat de instroom van jonge huisartsen gegarandeerd blijft.
    Lage drempel tot specialist
    De helft van de Belgen consulteerde in 2004 een specialist. De meerderheid van de nieuwe contacten (55%) gebeurde op initiatief van de patiënt, 35% na doorverwijzing van de huisarts en negen procent na doorverwijzing van een andere specialist of preventieve dienst.
    Walen en Brusselaars stappen vaker op eigen initiatief naar de specialist. In het Waals en het Brussels Gewest is respectievelijk 32% en 24% van specialistische contacten het gevolg van een doorverwijzing door de huisarts. In Vlaanderen loopt dat percentage op tot 40%.
    Dermatologen, gynaecologen, kinderartsen en oogartsen hebben een duidelijk eerstelijnsprofiel: in twee derde of meer van de consultaties neemt de patiënt zelf het initiatief. Bij de neuropsychiater is dit slechts in een kwart van de gevallen een feit.
    Hoger opgeleiden consulteren vaker op eigen initiatief een kinderarts of een gynaecoloog in vergelijking met de laagst opgeleiden. Voor contacten met specialismen interne geneeskunde doet zich net het tegenovergestelde voor: hoger opgeleiden laten zich frequenter adviseren door hun huisarts.
    Spoeddienst blijft in trek
    12% van de Belgen heeft in 2004 een spoeddienst gecontacteerd. Het gemiddelde aantal contacten met de spoedgevallen bedraagt 22 per 100 personen. Het gaat om contacten waarbij de patiënt niet werd opgenomen.
    Slechts 18% van de consultaties op de spoeddienst is het gevolg van doorverwijzing van een arts. De bereikbaarheid van de spoeddienst 24 uur op 24 en de ernst van de problemen blijken doorslaggevend te zijn voor de patiëntenkeuze. Toch gebeurt de helft van de consultaties op de spoeddienst tijdens de normale werkuren. Kunnen we concluderen dat
    Alternatieve geneeskunde: status quo
    In 2004 contacteerde 12% van de Belgen een beoefenaar van de alternatieve geneeskunde. Bij zes procent ging het om een arts, in vijf procent om een niet-arts en in één procent was de opleiding niet bekend. Vooral personen uit de middelste leeftijdsgroepen en hoger opgeleiden consulteren alterneuten. Vooral homeopaten en osteopaten boeren goed. 5,8% van de bevolking had in 2004 contact met een homeopaat, 4,3% met een osteopaat, 16% met een acupuncturist en 1,5% met een chiropractor.

    Stoppen met roken: sleutel tot succes?

    Stoppen met roken: ontdek de sleutels tot succes! … een nieuwe brochure !

    zondag, februari 05, 2006

    beldonor: laat je ook registreren

    Sinds de lancering van de Beldonorcampagne op 28 juni 2005 hebben maar liefst 11.438 nieuwe kandidaten zich officieel als donor laten registreren. Hiermee is het aantal geregistreerden gestegen van 33.850 naar 45.288. Hier tegenover staan 2.003 verklaringen van verzet (gestegen van 190.578 naar 192.581).
    De cijfers komen van het Nationaal Register. Ze tonen duidelijk de impact van een volledige en duidelijke informatie rond orgaandonatie. Sinds de lancering van de Beldonor-campagne op 28 juni zijn verschillende middelen zoals een website en folders ingezet om de Belgen te doen nadenken over orgaandonatie en iedereen bewust te maken van het nijpende tekort aan donoren waarmee ons land kampt. Tot nu toe bezochten 21.744 mensen de campagnewebsite http://www.beldonor.be./
    Isabelle Sénépart, transplantcoördinatrice in het Brusselse ziekenhuis C.H.U. Brugmann, toont zich eerder tevreden met het behaalde resultaat. “Het streefdoel van deze campagne, die dankzij de steun van diverse verenigingen en het medisch korps tot stand is gekomen, is orgaandonatie onder de Belgische bevolking bespreekbaar te maken. Orgaandonatie moet uit de taboesfeer komen. Dit is de eerste stap. Daarna moet ieder van ons zijn eigen keuze maken door naar het Gemeentehuis te stappen en de verklaring te ondertekenen. Het is een eenvoudige procedure. De cijfers zijn sinds de lancering van de campagne duidelijk gestegen, maar we zijn er nog niet! In 2006 moeten we meer doelgericht communiceren. We denken hierbij aan het medisch en paramedisch personeel, en de middelbare scholieren”.

    nieuwe gespecialiseerde bibliotheek

    Onder ruime belangstelling werd begin februari het Vesalius Documentatie en Informatie Centrum (VDIC) voorgesteld. Dit elektronische informatieportaal (www.vesalius.be) wordt het centrale toegangspunt voor iedereen die op zoek is naar gespecialiseerde documentatie in het domein van volksgezondheid, voeding en leefmilieu. Met deze virtuele bibliotheek schakelt de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zich in in de wereldwijde tendens van digitalisering van informatie.
    Het resultaat is het informatieportaal www.vesalius.be dat opgericht is rond vier hoofdrubrieken: tijdschriften, databanken, monografieën en "institutionele repository". Met dit centraal en gestructureerd aanbieden van wetenschappelijke bronnen en informatie lijkt de FOD Volksgezondheid goed uitgerust te zijn voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

    BVAS steunt BASTA

    "We hebben niets tegen verantwoord en goedkoop voorschrijven, maar we verzetten ons wel tegen de toenemende druk op ons voorschrijfgedrag", liet de Franstalige Uhak weten in de artsenkrant 1727. Meteen werd de operatie 'BASTA!' gelanceerd. Die krijgt nu ook de steun van het syndicaat Moens.
    Goedkoper
    Bij goedkopere geneesmiddelen geeft de Bvas de voorkeur aan merkgeneesmiddelen waarvan de prijs werd verlaagd "omdat we het onderzoek en de verlaging van de prijs voor geneesmiddelen wensen te bevorderen". Er is niets op tegen dat artsen informatie krijgen over hun voorschrijfprofiel inzake goedkopere geneesmiddelen. Wel is de dwang van de regering via voorschrijfverplichtingen met sancties uit den boze. De Bvas herinnert eraan dat ze in dat verband een klacht heeft neergelegd bij de Raad van State.
    Daarom dus de steun voor 'BASTA' voor zover die actie zich richt op "de dwangmaatregelen en de dwaze sancties waar deze informatie de eerste fase van is". De actie bestaat erin dat artsen hun geneesmiddelenprofiel terugsturen naar het Riziv en er in grote, rode letters het woord BASTA over schrijven.
    En als patiënt? vraag bewust naar de goedkoopste medicatie.. in samenspraak met je arts!

    zaterdag, februari 04, 2006

    gezondheidszorg aan 2 snelheden is realiteit, zeggen 2 op 3 Nederlanders

    Uit "de Huisarts" (van 2 februari 2006) blijkt dat de Nederlanders zijn hun vertrouwen in de gezondheidszorg kwijt. In 1999 was de bevolking nog tevreden over de zorg (65% tevreden, 35% heel tevreden). Anno nu is slechts 75% tevreden (waarvan 11% heel tevreden). Zes jaar geleden dacht drie op vier Nederlanders dat iedereen dezelfde rechten had. Nu is daarvan nog slechts een derde overtuigd. Die geneeskunde aan twee snelheden zet zich door. Amper 18% van de Nederlanders denkt dat over vijftien jaar nog iedereen gelijke rechten heeft.
    Bron is het rapport Zorg om Vernieuwing. Dat werd vorige week in den Haag voorgesteld op het zesde Clingendael European Health Forum. Opdrachtgever is het Pharmaceutical Committee van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, onder het toeziende oog van de Federatie Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV). Het onderzoek gebeurde door wetenschappers van de Universiteit van Tilburg en het onderzoeksbureau TNS NIPO (Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie en het Marktonderzoek). Dat peilde bij publiek en hulpverleners naar de verwachtingen ten aanzien van het nieuwe zorgstelsel. Het veldwerk vond plaats in november 2005, dus voor de nieuwe zorgwet werd ingevoerd. Er werden 390 artsen en 549 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.
    De bevolking klaagt vooral over de wachtlijsten en de hoge werkdruk van het ziekenhuispersoneel. Voor de artsen is op de eerste plaats de toenemende bureaucratie en de groeiende invloed van niet-medici (zorgverzekeraars, management en de politiek) het struikelblok. Niet minder dan 82% van de zorgverstrekkers is ervan overtuigd dat de marktwerking in de zorg niet tot een betere behandeling leidt. In 1999 dacht slechts 64% van de zorgverleners er zo over.
    Artsen en doorsnee Nederlanders hebben het moeilijk met marktwerking in de zorg. Juist nu de overheid zich uit de gezondheidszorg terugtrekt, pleiten steeds meer Nederlanders ervoor dat die overheid haar verantwoordelijkheid opneemt. Daar waar zes jaar geleden de helft van de Nederlanders vond dat voor de overheid een belangrijke taak is weggelegd als het om de beschikbaarheid van zorg gaat, is nu al 79% die mening toegedaan. En artsen reageren niet anders: in 1999 zag 51% de overheid als een belangrijke speler in de zorg, zes jaar later is dat 73%.
    Sinds 1 januari is in Nederland een nieuwe zorgverzekeringswet van kracht. De noorderburen geven aan daarover niet goed geïnformeerd te zijn. Hun verwachtingen zijn ook laag. Meer dan de helft (56%) denkt dat de nieuwe zorgwet financieel ongunstig is en verwacht dit jaar een inkomensderving van gemiddeld liefst 850 euro. Een bedrag dat zal worden gecompenseerd door minder uit te geven voor vakantie en restaurantbezoek. De zorgverleners van hun kant vrezen vooral voor de kwaliteit van de zorg. 60% van de huisartsen verwacht dat de kwaliteit erop achteruit zal gaan. Voor hen zijn de zorgverzekeraars de grote winnaars.

    donderdag, februari 02, 2006

    nederlandse zorgverzekering: infokanalen?

    De Nederlandse zorgverzekering geraakt niet onmiddellijk glad gestreken... Gelukkig is er voor de Nederlandse grensarbeider die in België werkt een goed informatiekanaal die je op weg helpt! Zegge het door...

    belgische vrouw slikt de pil steeds minder

    Het pilgebruik van de Belgische vrouw daalde van 69 procent in 1997 naar 60 procent in 2004. Dat blijkt uit cijfers in de net verschenen Gezondheidsenquête, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Drie vierde van de seksueel actieve vrouwen tussen vijftien en 49 maakt gebruik van anticonceptie. De pil blijft bij zes op de tien van die vrouwen het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, maar is op zijn retour. Het spiraaltje wint aan populariteit: 9 procent van de vrouwen gebruikte het in 1997, in 2004 steeg dat tot 13 procent. Ook barrièremethodes (het condoom, het diafragma) worden vaker gebruikt: van 6 naar 8 procent. Andere alternatieve anticonceptiemiddelen die vrouwen in 2004 gebruikten zijn een pleister of vaginale ring (2,1 procent) en een staafje of prikpil (0,8 procent).

    vlaamse overheid en ondernemingen gaan samen vereenvoudigen

    Een mooie illustratie van Vlaamse initiatieven ter vereenvoudiging: dit persbericht van de Vlaamse overheid!
    Creëer naast www.kafka.be (die federaal is) NOG een site om eigenlijk hetzelfde te doen (maar dan op Vlaams niveau)!
    Maak er bovendien twee ministers voor bevoegd om het helemaal simpel te houden.
    Lang leve de vereenvoudiging!

    controlebezoeken zorgverzekering

    Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kan je een financiële tussenkomst krijgen in het kader van de zorgverzekering.
    Diende je een indicatiestelling te laten uitvoeren om je zorgbehoevendheid te laten bepalen weet dan dat je ten alle tijde controle kan krijgen van een onafhankelijk orgaan, Mediwe.
    Oordelen zij op basis van hun controlebezoek dat je niet zorgbehoevend bent dan is je zorgkas verplicht om je tussenkomst stop te zetten op basis van het oordeel van Mediwe!

    woensdag, februari 01, 2006

    generatie Y in de gezondheidszorg

    Omdat de generatie Y zo aan het internet verbonden is, wordt in de blog van Martijn Hulst waarde gehecht aan de online strategie van de zorgverlener.
    Ze snijden een interessant punt als ze zeggen dat de generatie Y een interessante doelgroep vormt voor de zorgverleners. We zien nu al verzekeraars die deze groep aan zich binden met speciale verzekeringen voor bijvoorbeeld studenten of pas afgestudeerden. Te onthouden is dat zorgverleners steeds meer moeten gaan nadenken over hun doelgroepen, deze doelgroepen moet gaan indelen in generaties (en zelfs segmenten) en bovenal de mogelijkheden van het internet (een voorbeeld) centraler moeten stellen. Hun toekomstige doelgroepen zijn immers 'connected' en beslissen nu en in de toekomst steeds meer voor hun zelf en voor de vergrijzende baby boomers.

    betere gezondheidszorg door een gmd?

    Regelmatig worden we gewezen op de voordelen van een GMD (globaal medisch dossier): remgeldvermindering (je portemonnee!), vermijden van dubbele onderzoeken en onnodige behandelingen.
    Wie kan daar tegen zijn? Niemand toch..
    Maar wat als je huisarts zijn praktijk deel met een of meer andere artsen? Het GMD kan maar door één arts worden aangelegd. De kans is groot dat je bij een raadpleging een andere arts treft en de remgeldvermindering misloopt...
    Typisch ons landje? Als meerdere artsen in een groepspraktijk samenwerken, hebben ze allemaal toegang tot je dossier. Theoretisch geniet je bij elke arts in zo een praktijk de remgeldvermindering. Als de geconsulteerde arts het GMD niet zelf heeft aangelegd, moet hij op het attest voor verstrekte hulp wel het erkenningsnummer van de dokter die je dossier opende en de letter G noteren... WOEHA eenvoudig toch of toch maar beter even Kafka inschakelen om onze gezondheidszorg een stukje te vereenvoudigen...

    O ja, sedert 1 februari kost het aanleggen van een GMD je 22 euro, het blijft zo dat je dit bedrag volledig terugbetaald krijgt via je ziekenfonds!