dinsdag, januari 31, 2006

zaadbalkanker: tast wat meer toe

Alle mannen zouden na hun puberjaren de zaadballen maandelijks moeten controleren op veranderingen of verdikkingen die mogelijk op kanker kunnen wijzen. Als zaadbalkanker namelijk tijdig wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing 90 procent.
Bij vrouwen is het borstonderzoek en het uitstrijkje reeds goed gekend. Het is een stuk onbegrijpelijker dat zelfonderzoek aan de zaadballen bij mannen niet net zo bekend is. ,,Op de een of andere manier pikken mannen dit niet op, terwijl het absoluut zinvol is''.
Sommige ziekenfondsen voorzien nu reeds een tussenkomst voor bepaalde preventieve onderzoeken - zinvol om dit concept verder uit te bouwen?

sporten goed voor het brein

Sporten is één van de beste manieren om met de jaren geheugenverlies en zelfs de ziekte van Alzheimer te vermijden. Vanaf welke leeftijd? Welke sport? Hoe vaak moet je ze beoefenen? Hoe werkt dat precies? Er bestaan vandaag antwoorden op al die vragen.
Ikzelf moet deze vragen niet beantwoorden, e-gezondheid doet dit gelukkig wel..
Wat mij intrigeert: ikzelf ben nu een klein jaar aan het lopen - al zal het voor anderen eerder hobbelen zijn - en moet toch iedere keer zoeken naar de motivatie. Mijn motivatie is samen lopen... Begin 2005 startte ik via een gekend loopschema en ondertussen blijf ik op die 5 à 7 km afstand hangen. Van sommige hoor ik dat je verslaafd wordt aan het loopgevoel. Ik ervaarde dit tot nog toe nog niet... iemand motiverende tips?

maandag, januari 30, 2006

snel antwoord via mail? eerst betalen!

Bedrijven die elke dag bedolven worden onder een berg elektronische post, kunnen klanten nu aan de deur laten betalen voor een snelle response.
Deze eenvoudige zin leidt een artikel in dat voorstelt hoe Emaildome het zich voorstelt:
Emaildome richt zich primair op banken en verzekeraars, de Belastingdienst, serviceproviders, telecombedrijven en energieleveranciers. Deze bedrijven zouden veel tijd en geld kwijt zijn aan de grote toestroom aan 'elektronische briefjes...
Haha, zijn het niet net de genoemde bedrijven die werk moeten maken van een grotere klantvriendelijkheid en klantgerichtheid?

studiewerk zorgverzekering

Vandaag kreeg ik een vraag van een laatstejaars maatschappelijk assistent van Ipsoc te Kortrijk. Als eindwerk koos ze er voor om een vergelijkende studie op te stellen rond de zorgverzekering... dat wordt uitdagend?!

Mijn antwoordje kan nog studenten en andere geïnteresseerden op weg helpen?

Algemene informatie over de werking en het aanbod van onze zorgverzekering lees je op deze website. Ik vind het belangrijk mee te geven dat de inhoud, het aanbod,.. van de zorgverzekering binnen elke zorgkas identiek dezelfde is/moet zijn - de werking en de inhoud van de taken van een zorgkas zijn immers wettelijk bepaald.
Wat betreft cijfergegevens kan ik verwijzen naar de website van de vlaamse zorgverzekering; er zijn verschillende rubrieken met informatie op maat waaronder één waar je alle jaarverslagen, cijfermateriaal van alle zorgkassen in één keer kan terugvinden.

Wil je effectief een mening horen rond de werking en het beleid binnen de materie zorgkas dan neem je best contact met de effectieve zorgkassen.

de ziekenhuisbacterie

Er blijft beroering rond de uitzending van Panorama op 8 januari 2006 over MRSA: de ziekenhuisbacterie heeft voor heel wat opschudding gezorgd!
Verschillende partijen (1-2-3-...) zorgden zelf voor een recht van antwoord... Een andere stelde het zo
De kern van de zaak is eigenlijk dat experts zich moeten hoeden om mee te werken aan reportages met halve waarheden...
Vandaag kreeg ik via een e-nieuwsbrief van het NVKVV een opinie binnen die ik alvast deel:
... een goede sensibilisatie over dit probleem maar niet bij sensatie. Het moet ons van het hart dat heel veel ziekenhuizen / instellingen en individuele gezondheidswerkers zeer betrokken zijn bij deze problematiek en moeite noch geld sparen om preventief te handelen en om uitbreiding van MRSA te voorkomen. Denken we bijvoorbeeld aan het screenen van de patiënt, het decontamineren van de patiënt, het isoleren van een MRSA-patiënt, de bijzondere voorzorgsmaatregelen bij ingrepen en onderzoeken, de opvolging van het antibioticabeleid, de grootse opwaardering van de handhygiëne door een unieke nationale campagne, … MRSA-bestrijding en infectiepreventie zijn een zaak van en voor iedereen. Zowel de individuele eerstelijnswerker als alle gezondheidszorgwerkers in de verzorgingsinstellingen moeten inspanningen leveren om MRSA te bestrijden.

online consulten?

Patiënten met pijn- en bewegingsklachten kunnen in het vervolg via internet fysio- en oefentherapeuten raadplegen.
De site Mijntherapeut.nl biedt patiënt en therapeut een medium voor online consulten.
http://www.mijntherapeut.nl
De toekomst? Jullie idee?

zondag, januari 29, 2006

provinciale premie voor mantelzorgers

De provincie Oost-Vlaanderen voorziet terug een premie voor mantelzorgers die paraat staan om een inwonende zwaarzorgbehoevende persoon te verzorgen.
De premie kan tot 625 euro bedragen en moet voor eind februari 2006 worden aangevraagd bij de provincie. Aangezien je het niet op de schoot geworpen zal krijgen best zelf meer inlichtingen vragen via Marleen De Wispelaere!
Of je die premie ook kan aanvragen in andere provincies? Ik ben er nog niet uit: te checken via specifieke werkgroep?

gezond internet

Op dinsdag 7 februari 2006 viert heel Europa de internationale dag van de veiligheid op het Internet! Ter gelegenheid van die dag lanceert België de grote WEDSTRIJD "Ik zal je leren...!" met prachtige virtuele cadeaus!
Voor je kind zijn virtuele gezondheid een aanrader, niet?!

zaterdag, januari 28, 2006

scholen eigen gezondheidsbeleid?

Het werd vorig jaar al aangekondigd door Minister Vandenbroucke: "Vlaamse scholen moeten een eigen gezondheidsbeleid uittekenen?". Moet dit nu echt aan een schoolwerking gekoppeld worden?
Er zijn toch al voldoende structuren actief die dit kunnen oppakken binnen hun werking? Vanuit het VIG, LOGOstructuren of ziekenfondswerkingen moeten er toch minstens ondersteuning of samenwerking kunnen komen? Of zoek ik het te ver?

opkikker dankzij sauna

Het is ondertussen een herinnering, maar wel een leuke: we waren in de zevende hemel! Een aanrader voor wie wil genieten van een sauna... Een tweeduizend jaar oude badvorm voor jong en oud.De hoge temperatuur samen met een lage luchtvochtigheid, zorgen voor een bijzondere stimulans van de bloedsomloop, en een intensievere doorbloeding van de huid! De anti-stress werking is een van de belangrijkste voordelen van saunabaden.

Doen! Het werkt verslavend!

vrijdag, januari 27, 2006

als de rook uit je baarmoeder is verdwenen

Zwanger en roken? Nee toch.. Weten dat je zwanger bent en toch niet zelf kunnen stoppen...

Het is zover: toekomstige moeders die roken en hun rokende partner krijgen overheidssteun om van hun rookverslaving af te raken..

Spijtig dat karakter geen financiële tussenkomst kent.
Maar eigenlijk ben ik het niet die een oordeel moet vellen, ik rookte zelf immers nooit!

Ben je zwanger en wil jij of je partner stoppen met roken dan moet de toekomstige mama volgens de nieuwe wetgeving minstens 8 sessies volgen om van haar rookverslaving af te raken. Je krijgt dan een forfaitaire tegemoetkoming krijgen van 120 euro. Als partner van de zwangere vrouw kan je dezelfde behandeling volgen en ook aanspraak maken op het forfait.
De tabacoloog, een ontwenningsspecialist, kan de partner van de zwangere vrouw indien nodig ook een behandeling met geneesmiddelen aanbevelen, waarvoor de ziekteverzekering een extra tegemoetkoming van 55 euro toekent.

Zoek je een tabacoloog dan zal je nog een tijdje zoet zijn: slechts enkelingen kregen een erkenning door het RIZIV.
Mja, wil je dan stoppen met roken, vind je niemand die je professioneel kan helpen: dan toch maar stoppen op karakter?

Of surf es langs bij je ziekenfonds; verschillende (1, 2, 3,..) onder hen geven een aanvullende tussenkomst. Bij bepaalde kan je jaarlijks een tussenkomst krijgen: stoppen met roken gaat al es samen met herbeginnen en een nieuwe poging om te stoppen..

Volhouden en stoppen dat roken!

donderdag, januari 26, 2006

prijzenpolitiek binnen ziekenhuizen

Gezondheid wijzigt soms zonder dat je het wil in ziek zijn, in een opname in een ziekenhuis. Je hoorde het ook in het nieuws? Ziekenhuizen vragen te hoge supplementen - informeer je op voorhand; enkel op die manier heb je de zekerheid wat een geplande opname kan kosten!
Lees ook de kleine lettertjes van het papiertje (opnameformulier) dat je onder de neus geschoven wordt als je wordt opgenomen in een ziekenhuis: daar teken je immers af voor het type kamer dat je kiest!